vineri, mai 20

Meteo 6 septembrie – 4 octombrie. Surpriză majoră în termometre, după valul de aer polar venit în România


Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o nouă prognoză extinsă. Iată cum va fi vremea în România pentru perioada cuprinsă între 6 septembrie – 4 octombrie 2021! Ce se întâmplă după ce valul de aer polar?

Vremea ANM pentru 6 septembrie – 4 octombrie 2021

Vremea s-a arătat capricioasă încă de la începutul noului sezon. Toamna și-a intrat rapid în drepturi chiar din prima zi a lunii în curs. Specialiștii indică faptul că vom avea câteva săptămâni cu vreme normală după primele două cu temperaturi scăzute, sub mediile obișnuite.

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice perioadei în toate regiunile din țară. O abatere termică negativă va fi însă în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar în special în zonele montane.

Temperaturile medii ale aerului se vor situa în general în jurul celor normale pentru perioada în care ne aflăm. Posibil să fie mai ridicate în zona de sud-vest. Cantitățile de precipitații sunt în general apropiate de cele normale săptămânii, cu o tendință ușor deficitară în jumătatea estică a țării.

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval pe întreg teritoriul țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă. Există posibilitatea să fie ușor excedent, dar local.

  • 27 septembrie – 4 octombrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor sub cele normale pentru această săptămână în jumătatea de nord-est a țării. În rest, vor fi apropiate de cele specifice pentru acest interval. Cantitățile de precipitații estimate de specialiști pentru această perioadă vor fi local deficitare în regiunile de vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Detaliile specialiștilor despre vara care a trecut

”Observăm ce se întâmplă cu fenomenele meteo extreme, periculoase: în luna iunie acest an am emis 68 de avertizări meteorologice de tip nowcasting de Cod roşu. În 24 de ore este prima dată când emitem mai mult de 36 de astfel de avertizări.

Pentru prima dată în luna iunie am avut Cod roşu de caniculă în partea de vest a ţării, două zile consecutiv. Acest lucru nu face decât să confirme că într-adevăr schimbările observate în evoluţia condiţiilor climatice din ţara noastră nu sunt o excepţie, ci o certitudine.

Luna iunie ne-a dovedit din plin că trecem de la inundaţii la caniculă şi cu siguranţă vom vorbi din nou şi despre secetă în a doua parte a verii, după un an anterior excesiv de secetos”
Elena Mateescu, director ANM (Sursa: agrointel.ro)

Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.