sâmbătă, mai 21

Dr. Cristian Oancea: Consider că lupta a fost pierdută. 99% dintre bolnavi sunt nevaccinați și intervin în actul terapeutic


Un tânăr de 34 de ani care a stat aproape trei săptămâni intubat la Terapie Intensivă în Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara a murit, după ce s-a externat pe semnătură. A fost rugat să mai stea sub supraveghere câteva zile, dar a refuzat. Bărbatul nu credea în Covid și nici nu s-a vaccinat. El s-a infectat cu coronavirus în Italia, unde era în vacanță. Când a venit acasă, s-a tratat singur cu vitamine și antibiotice și a ajuns la spital doar în momentul în care a mai putut respira. Avea afectare pulmonară de 80% și a fost intubat imediat. După trei săptămâni, părea că merge spre bine. Șapte zile mai târziu, n-a mai avut răbdare.

„Am tras de el să-l internăm, am tras de el să-i salvăm viața, a ieșit pe picioarele lui din Terapie Intensivă. Voia să se vaccineze, până la urmă, poate văzând că e tânăr, că se simte bine, ignorând total ce spuneau colegii de pe ATI, ce spuneau colegii de la Infecțioase. Ne-a mințit că voia să plece în Timișoara, sau poate că voia să meargă în Timișoara și s-a răzgândit pe drum. L-au dus la Igriș, la 60 km. Probabil că pe drum a făcut un embolism pulmonar și ambulanța n-a mai avut ce să facă”, explică managerul spitalul, medicul Cristian Oancea.

Specialiștii de la „Victor Babeș” se confruntă acum cu o avalanșă de pacienți infectați, nevaccinați și care refuză, fie și parțial, tratamentul. „Foarte mulți coronasceptici cu care ne confruntăm, bolnavi… De fapt, 99% dintre persoane sunt nevaccinate, intervin în actul terapeutic și acceptă doar o parte, ceea ce ne îngrădește foarte mult, să spunem, posibilitățile de a-i trata. Suntem foarte limitați și nu mai știm ce putem face. Valul patru e valul nevaccinaților, ori că unii cred că există virusul, dar nu vor să se vaccineze, pentru că e o simplă răceală, iar ceilalți nu cred…Aproape toți, să nu zic 100%, dar 99% sunt nevaccinați. Foarte puțini vaccinați avem pe care să-i internăm. Dacă avem o persoană la, nu știu, 40, cam ceva de genul ăsta”, mai spune dr. Oancea.

Lucrurile nu merg spre bine, spune Cristian Oancea. E de un an și jumătate pe baricade, alături de colegii lui, și a ajuns la o concluzie tristă: pot să salveze oameni, știu cum să facă asta, au făcut-o de atâtea ori, dar medicii sunt în fața unei bariere de care nu pot trece. „Eu consider că lupta a fost pierdută. Am luptat cu valul I, valul II, valul III… Dar valul patru e altceva. Valul patru e al nevaccinaților, din care unii, o mică parte, totuși înțeleg, iar restul… Avem părinți care își iau acasă copiii din spital, cu febră, să-i trateze acasă, nu-i lasă două-trei zile, să vedem cum decurge”, conchide managerul de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara.

Județul Timiș a ajuns la o rată de infectare de 1,13 / 1.000 de locuitori și a înregistrat, din nou, peste 100 de cazuri zilnice. 17 localități au o rată de infectare mai mare de 2, iar două comune, Secaș și Bucovăț, au „sărit” de 5. Există și un focar, la un centru de carantinare din Timișoara, primul din județ, după trei luni. La Spitalul Victor Babeș erau internați 50 de pacienți și încă 5 erau la Terapie Intensivă. 

Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.