sâmbătă, mai 21

Evenimentele meteo catastrofale sunt tot mai multe si mai costisitoare, dar provoaca mai putine pierderi de vieti omenesti – Externe – Asigurari – Totul despre asigurari – Piata asigurarilor din Romania


Dezastrele meteorologice sunt de 4-5 ori mai frecvente si provoaca daune de 7 ori mai mari decat in anii 1970, noteaza Organizatia Meteorologica Mondiala (WMO – World Meteorological Organization), in cadrul unui raport citat de Insurance Journal. Din fericire, insa, aceste evenimente provoaca mai putine pierderi de vieti omenesti.

Astfel, in anii 1970 si 1980, arata WMO, dezastrele meteorologice provocau, in medie, 170 de decese in fiecare zi, la nivel global. In anii 2010, media a scazut pana la 40/zi, noteaza WMO, in cadrul unui raport care analizeaza peste 11.000 de dezastre meteorologice care au fost inregistrate, la nivel global, in ultima jumatate de secol.

Raportul WMO vine pe fondul unei veri abundente in dezastre meteorologice la nivel global, incluzand aici si inundatiile catastrofale din Germania, valul de caldura din Marea Mediterana, dar si fenomenele care au afectat SUA – uraganul Ida si o serie de incendii severe de vegetatie, agravate de seceta.

„Vestea buna este ca am reusit sa reducem numarul de victime, desi au fost tot mai multe evenimente de natura catastrofala – valuri de caldura, inundatii, seceta si, mai ales, furtuni tropicale intense, precum Ida, care a lovit recent Louisiana si Mississippi. Vestea proasta este ca pierderile economice au crescut foarte rapid si aceasta crestere este de asteptat sa continue. Ne vom confrunta cu mai multe extreme, urmare a schimbarilor climatice, iar aceste tendinte climatice negative vor continua in deceniile urmatoare”, spune Petteri TAALAS – Secretary-general, WMO.

In anii 1970, subliniaza WMO, lumea se confrunta, in medie, cu aproximativ 711 catastrofe meteorologice in fiecare an. Insa, in perioada 2000 – 2009, numarul mediu al catastrofelor a crescut pana la 3.536 anual – sau o medie zilnica de aproximativ 10 evenimente. In anii 2010, numarul mediu al dezastrelor naturale a inregistrat o scadere usoara, pana la 3.165.

In timp celor 50 de ani de dezastre meteorologice analizate de WMO, cele mai multe decese si pagube au fost provocate de furtuni, inundatii si seceta. Cel putin 90% din cele peste 2 milioane de decese au fost in ceea ce ONU considera „tari in curs de dezvoltare”, in timp ce aproximativ 60% din pierderile economice din aceasta perioada au fost inregistrate in tarile bogate.

In anii 1970, dezastrele meteorologice au provocat pierderi globale de 175 miliarde USD – nivel ajustat la cursul USD din 2019. In perioada 2010 – 2019, acest nivel a crescut pana la 1,38 trilioane USD. Ceea ce determina aceste pierderi tot mai mari este faptul ca tot mai multi oameni se muta in regiuni periculoase, acolo unde dezastrele meteo sunt mai puternice si mai frecvente, spun oficialii ONU. Intre timp, numarul deceselor a fost redus urmare a avertismentelor meteo si a unei pregatiri mai bune impotriva dezastrelor.

Susan CUTTER – Director, Hazards and Vulnerability Research Institute, the University of South Carolina -, a remarcat progresele facute de oamenii care nu doar au invatat sa traiasca impreuna cu riscul, ci sa se si protejeze impotriva lui. „Pe de alta parte, luam in continuare decizii stupide cu privire la locul in care ne ridicam infrastructura. Dar este OK, nu pierdem vieti, pierdem lucruri”, subliniaza Susan CUTTER.

Samantha MONTANO – Emergency Management Professor, the Massachusetts Maritime Academy -, care a scris si cartea „Disasterology”, spune ca isi face griji cu privire la faptul ca numarul deceselor ar putea sa nu mai scada, pe fondul frecventei evenimentelor extreme si al schimbarilor climatice, mai ales in tari mai sarace.

„Disparitatea sesizata in modul in care tarile au avut resurse pe care sa le dedice minimizarii deceselor provocate de catastrofe este de o ingrijorare imensa. Desi, in ultimii ani, numarul deceselor a scazut, asta nu inseamna ca se va intampla in continuare acelasi lucru, decat daca vom continua sa investim in aceste eforturi”, a precizat Samantha MONTANO.

In opinia lui Susan CUTTER, uraganul Ida este un bun exemplu de daune severe si ceea ce, probabil, va fi o pierdere mai mica de vieti omenesti comparativ cu uraganele majore din trecut. Anul acesta, adauga Susan CUTTER, dezastrele meteorologice „par sa apara la fiecare doua saptamani”, facand referire la Ida, precum si la incendiile si inundatiile din SUA, dar si inundatiile din Germania si China.

Cele mai costisitoare 5 dezastre meteorologice din anii 1970 au fost toate reprezentate de furtuni care au afectat SUA, topul fiind condus de uraganul Katrina (2005). Pe de alta parte, cele mai grave 5 dezastre meteorologice au fost inregistrate in Africa si Asia, acolo unde se evidentiaza seceta si foametea cu care s-a confruntat Etiopia la mijlocul anilor 1980, precum si ciclonul Bhola din Bangladesh (1970).

 Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.