marți, mai 24

A murit Claude Karnoouh – Stiri pe surse


Antropologul și sociologul francez, Claude Karnoouh, care a locuit timp de cincisprezece ani în România a murit. Moartea lui a fost anunțată de scriitorul Alexandru Petria.

”În această dimineață, pe la 6, a murit prietenul meu Claude Karnoouh. Un autentic cărturar de stânga, o bibliotecă pe două picioare, un om vertical. Poate cel mai român dintre intelectualii francezi. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris acesta pe pagina lui de Facebook.

Claude Karnoouh s-a născut în martie 1940 la Paris, unde si-a făcut și studiile superioare. Din 1959 și pînă în 1965 a urmat studii de științe (fizica și chimie) la Sorbona, iar din 1966 pînă în 1969 studii de științe umane (filosofie, antropologie socială, sociologie și lingvistică) la Universitatea Paris X Nanterre. Începând din 1970 este cercetător la Centrul Național Francez de Cercetări Științifice (în franceză Centre national de la recherche scientifique, CNRS) și a predat, de asemenea, la Universitatea Paris X Nanterre, Sorbona, INALCO, Universitatea din Gand (Belgia), Charlottesville (Virginia, SUA), Urbino (Italia) și ELTE (Budapesta). În 1973 a întreprins mai multe anchete de etnografie și folclor în satul Breb din Maramureș. În această perioadă, Securitatea română l-a urmărit și i-a întocmit dosar.

Din 1991 și până în 2002 a fost profesor invitat al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj unde, în cel de al doilea semestru al anului universitar, a susținut un curs despre aspecte ale modernității tîrzii în postcomunism, îmbinând diverse abordări (politice, culturale și economice).

În ultima perioadă a fost profesor invitat la Universitatea Națională de Arte din București.

Karnoouh este autorul a șase cărți și peste o sută de articole și eseuri de antropologie culturală și politică, filosofia culturii și filosofie politică.

Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.