vineri, mai 20

O forță politică extremistă nu poate fi integrată în jocul politic ca și cum mesajele sau ideologia sa nu ar exista


Alina Gorghiu, vicepreședintele Senatului, cere într-o scrisoare adresată conducerii Parlamentului o delimitare de AUR după ce mai mulți parlamentari ai partidului l-au evacuat forțat pe liberalul Florin Roman de la prezidiu săptămâna trecută.

”Solicit Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să analizeze această situație pentru ca Parlamentul să se delimiteze oficial de comportamentul unor parlamentari din ședința de plen menționată”, arată Alina Gorghiu în documentul citat.

”Consider că este necesară o delimitare categorică și publică a tuturor partidelor politice din Parlamentul României față de AUR. A devenit evident faptul că o forță politică extremistă nu poate fi integrată în jocul politic ca și cum mesajele sau ideologia sa nu ar exista”, mai arată Alina Gorghiu.

În paralel, ea cere Birourilor Permanente Reunite să verifice dacă Anca Dragu a încălcat Regulamentul când a prezidat ședința plenului reunit din 9 septembrie. Reamintim că la acea ședință Florin Roman a confiscat practic microfonul și a vrut să conducă lucrările plenului, dar a fost evacuat de mai mulți parlamentari AUR, printre care Titi Stoica și Antonio Andrușceac.

  • Scrisoarea integrală trimisă de Alina Gorghiu către conducerea Parlamentului:

Așa cum se cunoaște, în ședința de plen reunit a Camerei Deputaților și Senatului din ziua de 9 septembrie au avut loc evenimente grave. Deși mandatat de către președintele Camerei Deputaților să îi preia atribuțiile la respectiva ședință, vicepreședintele Camerei Deputaților, domnul Florin-Claudiu Roman, a căzut victimă unor gesturi violente din partea reprezentanților partidului extremist AUR. Împotriva celorlalți parlamentari PNL au fost agresiuni verbale.

Toate acestea reprezintă o perturbare gravă a prestigiului și imaginii Parlamentului, inadmisibilă într-o țară europeană democratică.

Evenimentele de acum nu au apărut din neant. Parlamentul României a primit încă din cursul primăverii apeluri internaționale de a opri și de a condamna propaganda pe care un senator din partea AUR o făcea de mai mult timp, în sensul elogierii și al îndemnului la reabilitarea unor criminali de război. Tot în prima parte a acestui an, Biroul permanent al Camerei Deputaților a sancționat un deputat AUR după ce acesta a adresat jigniri unor deputați USRPLUS.

Escaladarea de săptămâna trecută a acțiunilor acestui partid politic nu ar fi fost însă posibilă fără legitimarea oferită din partea USRPLUS, prin asumarea publică a unor inițiative politice și a unei agende parlamentare comune.

Având în vedere ceea ce s-a întâmplat în ședința plenului din ziua de 9 septembrie, consider că este necesară o delimitare categorică și publică a tuturor partidelor politice din Parlamentul României față de AUR. A devenit evident faptul că o forță politică extremistă nu poate fi integrată în jocul politic ca și cum mesajele sau ideologia sa nu ar exista. De aceea, solicit Birourilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să analizeze această situație pentru ca Parlamentul să se delimiteze oficial de comportamentul unor parlamentari din ședința de plen menționată. Totodată, în temeiul art. 51, 52 și 53 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată, vă solicit să aplicați sancțiunile corespunzătoare pentru conduita avută de parlamentarii AUR. În felul acesta, va fi instaurat un climat favorabil unei activități parlamentare normale.

De asemenea, solicit să mi se comunice documentul în baza căruia ședința de plen reunit a fost condusă de doamna președinte Anca Dana Dragu din partea Senatului și de doamna vicepreședinte Cristina-Mădălina Prună din partea Camerei Deputaților. În cazul în care acest document nu există, solicităm Birorurilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului să decidă cine se face vinovat de încălcarea Regulamentului.

Sursa foto: Facebook/ Alina GorghiuSource link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.