sâmbătă, mai 21

Caravana ROD, în mișcare prin vestul țării. Crulic este „una din piesele grele”


„Crulic – Drumul spre dincolo” (2011), spune povestea lui Claudiu Crulic, un cetățean român care a decedat într-o închisoare poloneză, în timp ce se afla în greva foamei. Filmul a fost creat printr-o serie de tehnici, inclusiv animații desenate de mână, cât și fotografii animate.

I-au adus 16 premii și opt nominalizări la 16 festivaluri de film, fiind laureat la 13, printre care și prestigioasele Locarno International Film Festival (2011) sau Annecy International Animated Film Festival (2012).

foto: Aparte Film

„Ca urmare a scandalului provocat de cazul Crulic, pe data de 11 aprilie 2008, ministrul afacerilor externe de la acea vreme a demisionat din această funcție. Crulic este una din piesele grele ale Caravanei cinematografice ROD. El a fost proiectat într-un colț mai mărginaș al cartierului Blașcovici din Timișoara – o zonă cu blocuri și apartamente mici, unde mulți dintre cei care l-au văzut poate s-au identificat cu viața personajului din filmul Ancăi Damian. Apoi acesta a ajuns și la penitenciarul din Timișoara, într-o ocazie rară pentru cei de acolo de a vedea un documentar animat de această factură, dar și o poveste care le este familiară”, spun cei de la Asociația DocuMentor.

După intervenția de la Penitenciarul Timișoara, Caravana ROD a ajuns la Găvojdia, unde au proiectat filme scurte beneficiarilor Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din comună. Pe 10 septembrie au ajuns împreună cu Caravana medicală „Împreună pentru viață” la Azilul social „Pater Jordan” al Diecezei Caritas.

Pe 14 septembrie, Caravana ROD se va opri în satul Sinersig (comuna Boldur), la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică. Selecția de scurtmetraje îi va bucura pe beneficiarii acestuia timp de o oră. Apoi, pe 16 septembrie vor merge la Lugoj, la un centru al DGASPC Timiș.

Sâmbătă, 18 septembrie, Caravana ROD se întoarce la Timișoara, pentru o nouă proiecție a documentarului „Crulic – Drumul spre dincolo”. Va avea loc pe strada Polonă.

„O nouă zonă marginală, pe care Primăria Municipiului Timișoara își propun să o activeze împreună cu partenerii săi. Și să o revitalizeze din punct de vedere cultural și social în perspectiva anului 2023, când orașul urmează să dețină titlul de Capitală Europeană a Culturii”, spun organizatorii.

ROD Festival este un proiect cultural itinerant, dedicat comunităților marginale. Pe lângă proiecții de film în aer liber, ROD pune la dispoziție spectacole de teatru și expoziții fotografice în locațiile cele mai neconvenționale, dar aflate în nevoie.

editor Dan Oancia

Pe aceeași temă:

FOTO. Film la pușcărie, în Timișoara: „Crulic – Drumul spre dincolo”, în Caravana ROD

Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.