marți, mai 17

CCR nu intervine în scandalul politic. Va dezbate sesizarea Guvernului după Congresul PNL – Evenimentul Zilei


CCR nu va dezbate sesizarea depusă de Guvern în privința moțiunii de cenzură decât după congresul PNL ce va avea loc pe 25 septembrie, spun surse din interioriul Curții. Anunțul oficial privind data dezbaterii sesizării urmează să fie făcut, cel mai probabil, miercuri, 15 septembrie, adică după expirarea termenului de transmitere a punctelor de vedere din partea părților implicate.

CCR refuză să intervină în scandalul politic. Va dezbate moțiunea de cenzură după congresul PNL

Motivul pentru care se amână dezbaterea speței până după congresul PNL este faptul că CCR nu dorește să intervină în scandalul politic de la guvernare, au mai precizat aceleași surse. Anunțul referitor la posibila poziția CCR vine în contextul în care Guvernul a depus o sesizare cu privire la un posibil conflict juridic între Parlament și Guvern, generat după ce USR-PLUS și AUR au depus moțiune de cenzură împotriva Executivului condus de Florin Cîțu.

Birourile permanente reunite au decis, joi dimineață, ca votarea moțiunii de cenzură să fie amânată până după exprimarea deciziei CCR pe sesizarea depusă de Guvern, adică după 15 septembrie, însă CCR vrea să amâne dezbaterea moțiunii de cenzură până după congresul liberalilor.

Actuala criză politică din Guvernul României seamănă, în anumite proporții, cu tensiunile de la guvernare din anul 2020, când împotriva Guvernului Orban a fost înaintată o moțiune de cenzură de către Partidul Social Democrat, ca urmare a „încălcării tuturor regulilor impuse cetățenilor pe fondul pandemiei de coronavirus de către reprezentanții Executivului”. Anul trecut, CCR a constatat că nu a existat conflict de natură constituţională şi Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii.

Liderul PNL nu mai știe ce e constituțional

Și atunci, votul moțiunii de cenzură a fost amânat pentru o dată ulterioară pronunțării CCR, la care s-a depus o sesizare privind existența unui conflict de natură constituțională generat de depunerea moțiunii în sesiune extraordinară.

În luna august a anului 2020, când PSD a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban, președintele PNL susținea: „Deocamdată așteptăm pronunțarea CCR privitoare la conflictul juridic de natură constituțională pe care l-am declanșat. Și noi considerăm că este neconstituțională dezbaterea și votarea moțiunii până nu se pronunță Curtea Constituțională”.

În prezent, la aproximativ un an de la declarațiile anterioare, Ludovic Orban nu mai știe ce e constituțional sau nu. Liberalul spune că amânarea votului pe moțiunea de cenzură este un demers profund neconstituțional. „Derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie pentru că nerespectarea procedurii înseamnă încălcarea Constituției și principiului constituțional al statului de drept”, a declarat, în urmă cu câteva zile, președintele PNL.Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.