luni, mai 23

Toți șerpii vii au evoluat de la câțiva supraviețuitori ai unui asteroid care a ucis dinozauri


Cercetările efectuate de Centrul Milner pentru Evoluție sugerează că șerpii moderni au evoluat dintr-o mână de strămoși care au supraviețuit asteroidului care a ucis dinozaurii.

Un nou studiu sugerează că toți șerpii vii au evoluat dintr-o mână de specii care au supraviețuit impactului asteroidului gigant care a șters dinozaurii și majoritatea celorlalte viețuitoare de la capătul lumii. cretos. Autorii spun că acest eveniment devastator de dispariție a fost o formă de „distrugere creativă” care a permis șerpilor să se diversifice în zone noi pe care concurenții lor le ocupaseră anterior.

Căutare publicată în Conexiuni Natura, arată că șerpii, inclusiv astăzi aproape 4.000 de specii vii, au început să se diversifice în perioada în care un impact extraterestru a șters dinozaurii și majoritatea celorlalte specii de pe planetă.

Studiul, care a fost condus de oamenii de știință de la Universitatea din Bath și a inclus colaboratori din Bristol, Cambridge și Germania, a folosit fosile și a analizat diferențele genetice dintre șerpii moderni pentru a reconstitui evoluția șerpilor. Analizele au ajutat la identificarea momentelor în care au evoluat șerpii moderni.

Rezultatele lor arată că toți șerpii vii aparțin unei mână de specii care au supraviețuit impactului asteroidului în urmă cu 66 de milioane de ani, aceeași dispariție care a șters dinozaurii.

Autorii susțin că abilitatea șerpilor de a se îngropa în subteran și de a merge pentru perioade lungi fără hrană i-a ajutat să supraviețuiască efectelor devastatoare ale impactului. După aceea, dispariția rivalilor lor – inclusiv șerpii cretacici și dinozaurii înșiși – le-a permis șerpilor să se mute pe noi nișe, noi habitate și noi continente.

Apoi șerpii au început să se diversifice, producând subspecii precum vipere, cobre, șerpi de jartieră, pitoni și boas, exploatând noi habitate și noi pradă. Diversitatea șerpilor moderni – inclusiv șerpi de copaci, șerpi de mare, vipere veninoase și cobre și anghile uriașe, cum ar fi boa și pitonii – au apărut abia după dispariția dinozaurilor.

Fosilele prezintă, de asemenea, o schimbare a formei vertebrelor șarpelui în urma dispariției descendențelor Cretacice și a apariției unor noi grupuri, inclusiv șerpi gigantici de mare de până la 10 metri lungime.

„Este remarcabil, deoarece nu numai că supraviețuiesc dispariției care au distrus multe alte animale, dar în câteva milioane de ani inovează, folosindu-și habitatele în moduri noi”, a spus autorul principal și recent absolvent al Universității din Bath, Dr. la Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) din Germania.

Studiul indică, de asemenea, că șerpii au început să se răspândească în întreaga lume în această perioadă. Deși strămoșii șerpilor vii ar fi putut locui undeva în emisfera sudică, șerpii par să se fi răspândit în Asia după dispariție.

Dr. Nick Longrich, de la Universitatea din Bath’s Milner Center for Evolution și autorul corespunzător a spus: „Cercetările noastre sugerează că dispariția a fost o formă de„ distrugere creativă ”- prin eliminarea speciilor antice, a permis supraviețuitorilor să exploateze lacunele din ecosistem și să experimenteze noi stiluri de viață și habitate.

„Aceasta pare a fi o caracteristică generală a evoluției – sunt perioadele imediat următoare extincțiilor majore în care vedem evoluția în starea sa cea mai experimentală și inovatoare.

“Distrugerea biodiversității face loc să apară lucruri noi și să colonizeze noi zone de pământ. În cele din urmă viața devine mai diversă decât înainte”.

Studiul a găsit, de asemenea, dovezi ale unui al doilea eveniment major de diversificare în perioada în care lumea a trecut de la o „seră” caldă la un climat rece „de gheață”, care a văzut formarea calotelor polare și apariția epocilor glaciare.

Modelele văzute la șerpi sugerează un rol cheie pentru dezastre – tulburări de mediu severe, rapide și globale – în stimularea schimbărilor evolutive.

Referință: „Evoluția și dispersia șerpilor prin extincțiile de masă din Cretacic și Paleogen” de Catherine J. Klein, David Pisani, Daniel J. Field, Rebecca Lakin, Matthew A. Wells și Nicholas R. Longrich, 14 septembrie 2021, Conexiuni Natura.
DOI: 10.1038 / s41467-021-25136-ySource link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.