vineri, mai 20

Susținătorii lui Alexei Navalny, revoltați după măsura luată de Google și Apple. „Un act rușinos de cenzură politică”


Aplicația „Smart Voting” a fost eliminată din sistemele de aplicații Apple și Google. Potrivit presei internaționale, acestea preciza cetățenilor ce candidat să voteze și care dintre ei avea cele mai mari șanse de a câștiga împotriva partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită (cu 336 din totalul de 450 de mandate).

Aplicația de vot „tactic”, eliminată de Google și Apple. „Un act rușinos de cenzură politică”

Ivan Zhdanov, directorul Fundației Anticorupție a lui Navalny, a scris vineri pe Twitter că eliminarea aplicației a fost un „act rușinos de cenzură politică”. Zhdanov a făcut public un mesaj primit din partea companiei Apple cu privire la motivul pentru care a eliminat aplicația. Potrivit unei capturi de ecran a mesajului, Apple a precizat că a primit o plângere de la autoritatea media din Rusia, Roskomnadzor, care atenționa că organizațiile lui Navalny au fost categorisite ca fiind extremiste.

De asemenea, potrivit capturii de ecran, Parchetul Federației Ruse și al Moscovei a declarat că aplicația a încălcat legile care interzic interferența în alegeri.

Roskomnadzor a cerut, pentru prima dată companiilor Apple și Google, să elimine aplicația în luna august.

Compania Google a refuzat să comenteze situația pentru Business Insider, iar Apple nu a oferit explicații în legătură cu demersul adoptat.

Rusia condamnă aplicația de vot „tactic”: „Ilegală pe teritoriul țării noastre”

O sursă cu legături în cadrul companiei Google a declarat pentru Bloomberg că firma a eliminat aplicația în contextul în care oficialii ruși au amenințat că vor încarcera angajații locali.

Într-o declarație pentru Bloomberg, un purtător de cuvânt al Kremlinului a salutat demersul celor două firme și a declarat că „aceste aplicații sunt ilegale pe teritoriul (n.r. Rusiei)”.

Susținătorii disidentului Alexei Navalny, aflat în detenţie, şi-au concetăţenii să voteze cu Partidul Comunist la alegerile legislative, în cadrul campaniei de vot „tactic” menită să descentreze partidul de guvernământ Rusia Unită.

Majoritatea candidaţilor susținuți de aceștia sunt din Partidul Comunist, al doilea cel mai popular partid şi care are, în prezent, 43 de mandate în Duma de stat (camera inferioară), dominată de Rusia Unită. Susținătorii lui Navalny au recomandat candidaţi ai comuniştilor în 11 din cele 15 circumscripţii ale Moscovei.

Alegerile parlamentare au început în Rusia vineri, 17 septembrie, și se vor desfășura până duminică, 19 septembrie.Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.