vineri, mai 20

Sofia Vicoveanca împlinește astăzi 80 aniUna dintre cele mai respectabile soliste de muzică populară, Sofia Vicoveanca împlinește astăzi 80 ani.

Renumita interpretă de muzică populară din zona Bucovinei, artistă care a cucerit generații cu vocea și stilul său interpretativ unic, dar și poetă și actriță nu-și arată deloc vârsta. Sofia Vicoveanca a dezvăluit că a învățat multe cântece de la mama ei, pe care le cânta când îi culca pe frații ei. ”I-am descoperit cântecele, în timp ce îi legăna pe frații mei și pe sora mea. Mama nu se exterioriza la petreceri, nu cânta. A suferit foarte mult.  A fost un om foarte sensibil”, a declarat artista.

Copilăria i-a fost întunecată de greutăți, tatăl său fiind luat prizonier de sovietici, după anexarea Bucovinei de Nord de către Uniunea Sovietică. Împreună cu mama sa, Sofia s-a refugiat la o mătușă Sofia Ișan și Vespazian Șorodoc de pe balta din Bivolarie, Vicovu de Sus. Ulterior,  s-a mutat cu familia in comuna Vicovu de Jos, lângă o fabrică de cherestea, unde și-a petrecut copilăria.

Sofia Vicoveanca împlinește astăzi 80 ani. Nu-și arată deloc vârsta!

Sofia Vicoveanca împlinește astăzi 80 ani. ”În tinerețe oglinda era dușmanul meu”

Sofia Vicoveanca împlinește astăzi 80 ani. Artista mărturisește că nu s-a considerat niciodată frumoasă. „Eu nu sunt frumoasă, nu am fost niciodată. În tinerețe oglinda era dușmanul meu. Dar eram plăcută. Băieții mă cereau de nevastă la a doua întâlnire, asta mă supăra, voiam și eu să mă plimb, să mă cert, nu să mă ceară repede de nevastă. Nu m-am vrut niciodată mireasă tocmai pentru că eu nu mă consideram frumoasă. Acum, când văd poze din tinerețe cu mine… parcă nici de aruncat nu eram”, a declarat  Sofia Vicoveanca care a deschis un muzeu unic, în casa sa din satul unde şi-a petrecut copilăria, Vicovu de Jos, jud Suceava.

Artista a strâns în lunga sa carieră multe piese vestimentare din diverse zone etnografice bucovinene, multe ce au peste 100 de ani, pe care le-a conservat pentru cei interesaţi de tradiţii şi folclor, dar şi de hainele bunicilor şi străbunicilor.Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.