sâmbătă, noiembrie 27

Festivalul „Constelația necunoscută”, ediție jubiliară: invitați de marcă și concurenți din toată țara și din străinătate – Vremea noua


LONGEVIV… Festivalul „Constelația necunoscută” este cel mai vechi concurs pentru copii și tineri din țară.

MUZICĂ… O nouă ediție a Festivalului „Constelația necunoscută” va avea loc, în acest sfârșit de săptămână, în municipiul Vaslui. Evenimentul va reuni tineri artiști din toată țara, precum și din străinătate – Republica Moldova, Slovenia și Germania. Concursul va începe pe 25 septembrie și se va încheia a doua zi, după festivitatea de premiere și Gala laureaților. Vocea de aur a Vasluiului, Doina Moroșanu, va susține un recital pe scena Casei de Cultură „Constantin Tănase”. Aceasta este prima câștigătoare a festivalului început în 1971. „Imediat după succesul de la „Constelația necunoscută”, a câștigat Marele Premiu la cel mai prestigios concurs de televizune a acelor vremuri , „Steaua fără nume”, fiind pregătită de directorul artistic al festivalului nostru, Dumitru Jijie. Acest succes i-a deschis calea spre multe scene și colaborari cu multe nume sonore din muzica românească, printre care și marele dirijor și muzician Sile Dinicu, care i-a scris și una dintre cele mai de succes piese ale sale, <Tu m-ai fermecat>”, au explicat organizatorii. De asemenea, vor mai susține recitaluri soprana Rossana Potenza din Italia, câștigătoarele ediției anterioare, Tiana și Elena Herta, precum și îndrăgitele trupe Hands of Angels – Vaslui și Happy Day din Bacău.

Festivalul – Concurs International de Muzică Usoară „Constelatia necunoscută” se află la cea de-a 50-a ediție, fiind, astfel, cel mai vechi festival pentru copii și tineri din țară. Concursul este organizat pe două secțiuni: Interpretare și Creație. Se vor acorda premiile I, II, II Orpheu, CB Media, Tânărul Artist, Radio Iași, TVR Iasi, Primăria municipiului Vaslui, mențiuni, trofeul secțiunii Creație, trofeul CB Media (videoclip făcut de profesioniști), trofeu pentru cea mai bună interpretare a unei melodii românești, trofeul Doina Morosanu și Marele Premiu al Festivalului „Constelația Necunoscută”. Intrarea este liberă, însă spectatorii vor trebuie să poarte mască de protecție pe toată durata evenimentului. Concursul se dorește a fi, în viziunea organizatorilor, „o virtuală rampă de lansare și promovare în circuitul valorilor interpretative românești a unor nume noi. Educația estetică fiind unul din scopurile concursului, interpreții sunt invitați să apeleze la un repertoriu de calitate atât în planul discursului muzical, cât și al valorii textului”.

Artiști și muzicologi renumiți în juriul Festivalului „Constelația necunoscută”

În prima zi, concursul va începe la ora 10:00 și va dura până în jurul orei 17:00-18:00, când concurenții, familiile acestora, profesorii și invitații festivalului vor vizita Curțile Domnești. Apoi, distracția se va muta în Clubul Menthor. Cea de-a doua zi a festivalului va începe tot la ora 10:00, iar după ce vor evolua pe scenă concurenții, va avea loc Festivitatea de premiere și Gala laureaților. Juriul este format din artiști și muzicologi renumiți: maestrul Viorel Gavrilă – vicepreședintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, compozitorul vasluian Marcel Iorga, Iurie Levcic – director la Centrul Bucovinean de Artă Cernăuți (Ucraina), soprana Rossana Potenza – cunoscută în Italia pentru duetele cu Placido Domingo, Jose Careras și regretata soprană Montserrat Caballé, Eugenia Ursu – director al Festivalului Internațional Constelația Talentelor – Chișinău, Dumitru Jijie – directorul artistic al Festivalului „Constelația necunoscută” și George Vanvu – cunoscut realizator de emisiuni muzicale la Radio Iași. „Municipiul Vaslui nu se află, până în prezent, printre localitățile cu o rată mare de incidență a infectărilor, fiind încă în scenariul verde. Întrucât este un eveniment al bucuriei, fiecare școală de muzică este rugată să se prezinte cu stegulețe ale țării și pancarte cu numele școlii pe care o reprezintă! Vă mulțumim și vă așteptăm la ceea ce se dorește a fi un festival al socializării și al prieteniei între copii, tineri și de ce nu, și părinți. Vor mai fi și alte surprize pe care le vom anunța ulterior”, au transmis organizatorii festivalului concurenților.

Compozitorul Dumitru Jijie lansează un nou album: „Cântec pentru sufletul tău”

Tot în cadrul Festivalului „Constelația necunoscută” va avea loc și lansarea CD-ului de autor „Cântec pentru sufletul tău” al compozitorului Dumitru Jijie, directorul artistic al festivalului. Albumul cuprinde piese interpretate de Viorela Filip, Doina Moroșanu, Dya – Diana Prepeliță, Ilinca Băcilă, Romeo Zaharia, Iustin Gondos, Oana Dima, Elena Gondos, Ioana Sandu, Ion Chiriac, Denisa Ciobanu, Diana Ursulescu, E. Hristea, Alexandrina Dăriescu, Elena Dănilă, Grupul Flash, Grupul Ante și Maria Solomie. Dumitru Jijie a desfășurat o bogată activitate de inițiere și instruire muzicală (canto, pian, chitară, noțiuni de teorie a muzicii). Printre foștii elevi se află și Doina Moroșanu, Romeo Zaharia (Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești), dar și Claudiu Bulete (compozitor). Cântă la opt instrumente – corzi, clape, de suflat, percuție și a regizat filmul documentar ‘’Vaslui ‘90’’, scenariul fiind semnat de regretatul profesor Gheorghe Capsa.Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *