vineri, mai 20

Kim Yo Jong, influenta soră a lui Kim Jong Un…


Influenta soră a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Yo Jong, a apreciat vineri că este ”admirabil” faptul că Seulul propune să se pună capăt în mod oficial Războiului Coreei, însă cere ca Sudul să-şi abandoneze mai întâi ”politica ostilă” faţă de Phenian, relatează AFP.


Kim Yo Jong, citată de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, răspunde astfel unor îndemnuri recente ale preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in în vederea unei declarări oficiale a sfârşitului războiului din perioada 1950-1953, care s-a terminat cu un armistiţiu şi nu cu un tratat de pace, ceea ce face ca cele două ţări surori să se afle tehnic în război de peste o jumătate de secol.

Într-un discurs pe care l-a susţinut la Adunarea Generală a ONU la începutul săptămânii, Moon Jae-in a propus să se declare sfârşitul conflictului şi a subliniat că acest lucru ar permite ”realizarea unor progrese ireversibile în domeniul dezarmării nucleare şi deschiderii unei ere a păcii complete”.

Kim Yo Jong, o consilieră politică a fratelui său, apreciază că aceste declaraţii ”nu au niciun sens” atât timp cât există ”norme ale jocului dublu, prejudecăţi şi o politică ostilă”.

”Pentru ca să se declare sfârşitul războiului, trebuie să existe respect reciproc, iar prejudecăţile, politica ostilă şi standardele duble trebuie să fie suprimate mai întâi”, subliniază ea.

O asemenea declaraţie ”nu ar ţine drumul şi nu ar servi la nimic” în condiţiile actuale, a continuat ea, precizând că Nordul ar fi pregătit să discute despre o îmbunătăţire a relaţiilor între cele două Corei, în cazul în care Seulul renunţă la ostilitatea sa.

Kim Yo Jong l-a acuzat săptămâna trecută pe Moon Jae-in de ”calomnie”, în urma unor tiruri de rachetă ale celor două Corei.

Coreea de Nord a procedat în două rânduri la tiruri de rachetă luna aceasta – o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune şi o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune.

Moon Jae-in a catalogat aceste tiruri recente ale Phenianului drept ”provocări”, în contextul în care superviza, săptămâna trecută, un tir efectuat cu succes al unei rachete balistice lansate de la bordul unui submarin (SLBM).

Acest test a introdus Coreea de Sud în rândul puţinelor ţări care dispun de această tehnologie avansată.

Kim Yo Jong i-a replicat condamnând ”atitudinea ilogică a Seulului, care îşi prezintă acest comportament ca pe o acţiune legitimă de susţinere a păcii, iar pe al nostru ca pe o ameninţare la adresa păcii”.

Comunicările între Nord şi Sud au fost întrerupte în mare parte după al doilea summit al lui Donald Trump cu Kim Jong Un. la Hanoi, în februarie 2019, când cei doi nu au reuşit să ajungă la un acord.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.