sâmbătă, mai 21

Fețele unui cancelar. Cum s-a transformat Angela Merkel în cei 16 ani de mandat?


Țara cu cea mai mare populație din Uniunea Europeană a ajuns într-un moment important – alegerile care vor stabili cine îi urmează în funcție Angelei Merkel. Oricine ar câștiga, va trebui să se ridice la înălțimea așteptărilor. Angela Merkel a fost cancelarul Germaniei timp de 16 ani, prima femeie care a deținut acest post și cea dintâi din Germania de Est. În ciuda problemelor și crizelor cu care s-a confruntat, ea rămâne unul dintre cei mai influenți politicieni ai planetei. Care a fost secretul acestui succes și al acestei longevități politice? Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Laurence Chaperon fixează obiectivul pe cancelarul german – iar și iar. A înregistrat mii de imagini cu Angela Merkel în ultimii douăzeci de ani. Chaperon este unul dintre cei mai cunoscuți fotografi de personaje politice din Berlin, așa că primește comenzi pentru portrete oficiale de la toate partidele.

„Politicienii au nevoie de fotografii pentru un singur scop: să-i ajute să convingă oamenii cu mesajul pe care vor să îl transmită. Pentru mine, fotografia este emoție și estetică. Și dacă ambele cerințe sunt îndeplinite, avem o imagine bună”, spune fotografa.

Iar Angelei Merkel îi place cum o vede Chaperon. Una dintre cele mai cunoscute poze a fost realizată de ea, la fel ca multe alte portrete oficiale.

Angela Merkel, într-una dintre cele mai cunoscute fotografii realizate de Laurence Chaperon Foto: captură video DW

Angela Merkel, într-una dintre cele mai cunoscute fotografii realizate de Laurence Chaperon Foto: captură video DW
Angela Merkel a depus de patru ori jurământul de cancelar Foto: Profimedia Images
Angela Merkel la 17 ani. Foto: Profimedia Images
Angela Merkel la 17 ani, fotografie color de la o petrecere de Anul Nou. Foto: Profimedia Images
Discurs al Angelei Merkel din 1994, pe când era ministra tineretului și femeilor. Foto: Profimedia Images
Angela Merkel în 1991. Foto: Profimedia Images
Angela Merkel și mentorului ei, fostul cancelar Helmut Kohl, în 1991 Foto: Profimedia Images
Angela Merkel trece pe lângă un portret al mentorului ei în politică, fostul cancelar Helmut Kohl Foto: Profimedia Imagers
Angela Merkel spune că Germania are nevoie de un lockdown mai dur. Foto: Profimedia Images
Pe 17 decembrie 2021, Angela Merkel ar putea deveni cel mai longeviv cancelar postbelic. Sursă foto: Profimedia Images
Angela Merkel la Bad Münstereifel, una din localitățile devastate de inundațiile din 2021 Foto: Profimedia Images
Angela Merkel stă de vorbă cu oameni din zonele devasate de inundații în Germania. Foto: Guliver/GettyImages
Angela Merkel, în 21 septembrie 2021, în timpul unei ultime acțiuni politice, alături de doi lideri locali CDU Foto: Profimedia Images
Angela Merkel și Annegret Kramp Karrenbauer, ministrul apărării FOTO: Carsten Koall/Getty Images
Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia Images
Angela Merkel, surprinsă în 2016 lânga Vladimir Putin, părând că-și dă ochii peste cap, o imagine devenită virală Foto: captură YouTube
Angela Merkel în timpul unei discuții din Bundestag, în 2017 Foto: Profimedia Images
Angela Merkel se bucură când Germania înscrie împotriva Greciei la Euro 2012 Foto: Profimedia Images
Angela Merkel a făcut o vizită surpriză în parcul de păsări din Marlow. FOTO: Profimedia Images
Angela Merkel vorbește cu istoricul Rita Hoff despre satul pescăresc Wasse de pe insula Ummanz Foto: Profimedia Images
Angela Merkel și soțul ei Joachim Sauer, în 2017, la deschiderea festivalului de operă de la Bayreuth Foto: Profimedia Images
Angela Merkel și soțul ei, Joachim Sauer, se relaxează într-o vacanță în Italia, în 2017 Foto: Profimedia Images
Angela Merkel în vacanță la Ischia, Italia, în, 4 aprilie 2012 Foto: Profimedia Images
Aprilie 2016, târgul de la Hanovra. Angela Merkel și Barack Obama testează un dispozitiv VR Foto: Profimedia Images
Decembrie 2015. Angela Merkel este primită la Palatul Elysee de președintele francez Francois Hollande Foto: Profimedia Images
Angela Merkel și Klaus Iohannis fac declarații comune de presă, la Berlin Foto: presidency.ro
Vladimir Putin și Angela Merkel în 2014. în Franța, la 70 de ani de la debarcarea din Normandia Foto: Profimedia Images
Angela Merkel la Kremlin, în ianuarie 2020 Foto: Profimedia Images
Donald Trump și Angela Merkel la summitul G7 din Biarritz, în august 2019 Foto: Profimedia Images
Angela Merkel discută informal cu președintele francez Emmanuel Macron Foto: Profimedia Images
Cancelarul german Angela Merkel în conferința de presă din timpul ultimei sale vizite oficiale cu un președinte american. Sursă foto: Profimedia Images
Angela Merkel și Boris Johnson se salută cu cotul, ca-n pandemie Foto: Profimedia
Angela Merkel își încheie în septembrie mandatul de cancelar și se întâlnește ultima dată cu Regina Elisabeta a II-a Foto: Profimedia
Angela Merkel are convorbiri cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan Foto: Guliver/GettyImages
Angela Merkel vrea adoptarea cât mai repede a acordului de investiții UE-China. Foto: Profimedia Images
Cancelarul german Angela Merkel a primit titlul de „doctor honoris causa” al Universității Johns Hopkins Foto: Profimedia
Angela Merkel o salută Margot Friedländer, supraviețuitoare a Holocaustului Foto: Profimedia Images
Gestul care a făcut-o celebră pe Angela Merkel, pe un afiș uriaș al CDU în 2013 Foto: Profimedia Images
Cancelarul german Angela Merkel și ministrul de finanțe Olaf Scholz sosesc la o ședință a cabinetului federal german Foto: Guliver/GettyImages
Angela Merkel, la primul discurs în Bundestag în calitate de cancelar, în 2005 (sus) vs Angela Merkel în Bundestag în 2021 Foto: Profimedia Images
Angela Merkel, de-a lungul anilor Foto: Profimedia Images
,

„Îmi place foarte mult această fotografie. Sunt multe detalii în această imagine care mă fac să spun că este foarte bună. Și îmi place faptul că îți dă senzația că persoana din fotografie te ascultă”, spune Laurence Chaperon arătând o fotografie în care Angela Merkel, cu mâna la bărbie, zâmbește cald și prietenos.

Fizicianul intră în politică

Angela Merkel, născută în 1954, a fost fizician înainte de a intra în politică. Și a devenit rapid cunoscută pentru felul calculat în care lua decizii.

„Această tendință de a comunica într-un mod controlat face parte din stilul ei politic – felul ei de a-și păstra întotdeauna în minte scopul final. Dacă vă întrebați unde vreți să ajungeți, vă gândiți cum vă poate ajuta comunicarea să obțineți acel rezultat. Așa că încercați să evitați comunicarea prematură și pripită”, spune Mathis Feldhoff, jurnalist la ZDF.

La începutul carierei politice, Angela Merkel nu a acordat prea multă importanță propriei imagini publice. Nu avea nicio preocupare pentru coafura și ținuta potrivite în fața camerelor.

A trebuit să învețe aceste lucruri. A trebuit să învețe că aparițiile publice atent organizate, aparițiile discrete, au făcut-o să pară mai puternică, dar și mai inabordabilă și respectată”, spune Mathis Feldhoff.

Criza financiară și criza refugiaților, momente-cheie în cariera Angelei Merkel

Ea a valorificat acest lucru în 2007, când criza financiară globală amenința să îngenuncheze națiuni întregi. Politicile de austeritate strictă ale lui Merkel nu au făcut-o populară în Grecia, dar i-au adus mult respect în Germania.

„Dacă euro se prăbușește, Europa se prăbușește!” – avertiza atunci Angela Merkel.

La fel de asumat a luat poziție în criza refugiaților din 2015, care a fost, probabil, cea mai mare provocare a carierei. Cancelarul i-a primit pe refugiați, iar mesajul său central a devenit un fel de slogan.

Am reușit atât de multe, vom face față și acum. Putem face asta. Și vom depăși obstacolele care ne vor sta în cale”, spunea cancelarul.

În realitate nu a fost chiar așa. În special statele din blocul estic al Uniunii Europene s-au opus aderării la orice măsură comună în problema refugiaților. Iar în Germania, grupurile de dreapta au alimentat frica de contaminare cu culturi străine și s-au bucurat de tot mai mult sprijin.

„Cred că a cerut prea mult de la oameni în criza refugiaților, cu stilul ei de comunicare controlat. După euforia inițială, în cele din urmă mulți au rămas cumva dezamăgiți”, arată jurnalistul Mathis Feldhoff.

O imagine cât 1.000 de cuvinte

Evoluțiile platformelor de social media au jucat, de asemenea, un rol. Laurence Chaperon a observat cum comunicarea politică se mută online într-un mod din ce în ce mai greu de controlat.

„Îmi dau seama că, uneori, problemele politice au nevoie de ceva mai multe explicații decât un mesaj scurt. Dar în zilele noastre, așa se face comunicarea”, este de părere fotografa Laurence Chaperon.

Iar unele dintre mesaje nu sunt planificate. În 2016, când cancelarul Merkel părea că-și dă ochii peste cap în timpul unei întâlniri cu președintele rus Vladimir Putin, imaginea a devenit virală. Chiar și după 16 ani în funcția de cancelar, o imagine încă poate valora cât o mie de cuvinte.

Planurile unui fost cancelar

Un alt moment viral a fost Merkel îmbrăcată într-o robă studențească în timpul ultimei sale vizite în Statele Unite. Adesea, astfel de amintiri inspiră o observație personală atunci când rolul său de cancelar se apropie de final.

„Presupun că, din puterea obișnuinței, mă voi gândi la ce trebuie să fac în continuare. Și apoi îmi voi da seama brusc că asta e acum treaba altcuiva. Cred că îmi va face plăcere acel moment”, a mărturisit Angela Merkel.

„Cred că oamenilor din această țară le va lipsi stilul politic discret al Angelei Merkel și comunicarea sa politică. Totul devine din ce în ce mai agitat în jurul nostru. Mesajele de pe rețelele sociale vor fi tot mai scurte, mai rapide. În ceea ce privește comunicarea, Angela Merkel este o oază de calm. Nu servește nimănui dacă politica este la fel de precipitată ca presa”, consideră jurnalistul Mathis Feldhoff.

Laurence Chaperon îl va fotografia și pe succesorul Angelei Merkel. Și noul cancelar va trebui să decidă ce va face la fel și ce va face diferit.

Citiți și: Angela Merkel nu o să dispară din peisaj. Ce rol important va juca după alegerile germane din 26 septembrieSource link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.