duminică, mai 29

Lansarea din California începe luni numărătoarea inversă pentru retragerea Atlas 5


O rachetă United Launch Alliance Atlas 5 așteaptă lansarea de la baza forței spațiale Vandenberg din California prin satelitul Landsat 9. Credit: Alex Polimeni / Spaceflight Now

Lansarea de luni a satelitului de monitorizare a mediului Landsat de pe coasta centrală a Californiei va fi prima lansare a rachetei United Launch Alliance Atlas 5, deoarece compania a confirmat că vor mai exista 29 de zboruri pe Atlas 5 înainte ca familia Atlas să se retragă.

ULA își dezafectează liniile de rachete Atlas și Delta odată cu lansarea noii rachete Vulcan Centaur, care urmează să facă primul zbor anul viitor.

Racheta Atlas 5 care se află pe platforma de lansare de la baza forței spațiale Vandenberg, programată să fie lansată luni cu satelitul de observare a Pământului Landsat 9, este una dintre cele 29 de Atlas 5 rămase în inventarul ULA. Jessica Ray, purtătoare de cuvânt a ULA, a confirmat luna trecută că toate cele 29 de modele de Atlas 5 au fost vândute clienților pentru lansări viitoare.

ULA a primit ultimul său transport de motoare RD-180 din Rusia la începutul acestui an. Motorul dublu RD-180, fabricat în Rusia de NPO Energomash, alimentează prima etapă a fiecărei rachete Atlas 5, generând aproximativ 860.000 de lire sterline la accelerație maximă consumând în același timp combustibili de kerosen și oxigen lichid.

Noul Vulcan Centaur va fi propulsat de două motoare principale BE-4 fabricate în SUA de la Blue Origin, compania aerospațială fondată de miliardarul Jeff Bezos. ULA spune că Vulcanul Centaur va avea o capacitate de ridicare mai mare, o flexibilitate suplimentară a misiunii și va fi mai ieftin de operat decât actualele familii de rachete Atlas 5 și Delta 4.

Trei rachete Delta 4 au rămas să zboare conform programului ULA.

Misiunea Landsat 9 este cea mai recentă dintr-o serie de sateliți de mediu dezvoltate de NASA și US Geological Survey. Noua misiune este concepută timp de cel puțin cinci ani, pentru a extinde o înregistrare de date neîntreruptă a imaginilor globale ale Pământului, care datează de la lansarea primului satelit Landsat în 1972.

Dezvoltat la un cost de puțin sub 750 de milioane de dolari, Landsat 9 este o clonă aproape a satelitului Landsat 8 lansat în 2013. Sonda a fost construită de Northrop Grumman cu instrumente de la Ball Aerospace și Goddard Space Flight Center de la NASA.

Cu doi sateliți Landsat care funcționează simultan, constelația va monitoriza toate suprafețele Pământului la fiecare opt zile, returnând imagini folosite pentru a urmări agricultura, pădurile, apele de coastă și creșterea urbană. Datele Landsat sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă pentru a monitoriza sursele de apă din vestul Statelor Unite.

“Spune-ne despre Acoperirea vegetației, utilizarea terenului, coastele și Numai apă de suprafață mie Substantiv a spus Karen Saint-Germain, șefa științelor Pământului la NASA. „Dar forța se dezlănțuie cu adevărat când Colectăm date din Landsat cu alte misiuni ale științei Pământului. ne poate spune doar nu Ce este se întâmplă, dar Și de ce. “

Landsat este a noastră cele mai economice „O misiune influentă de geoștiință”, a spus Saint-Germain.

Decolarea a fost programată la 11:12 a.m. PT (2:12 p.m. EDT; 1812 GMT) de la Complexul de Lansare Spațială 3-Est de la Vandenberg, o bază militară situată la 225 de kilometri nord-vest de centrul orașului Los Angeles.

Racheta Atlas 5, care poate fi consumată într-o configurație de bază ULA “401”, va zbura cu o sarcină utilă de tonaj de patru metri (13,8 picioare), fără amplificatoare de rachete solide și un etaj superior Centaur cu un singur motor RL10 alimentat cu hidrogen.

Ar fi cel de-al 39-lea zbor al Atlas 5-401 și 88 de explozie a rachetei Atlas 5 de la zborul inaugural din august 2002. Atlas 5 și-a plasat încărcăturile utile pe orbita corectă a tuturor zborurilor, cu excepția unuia, dar că clientul misiunii, Biroul Național de Recunoaștere, a considerat că zborul a fost un succes.

Atlas 5-401 este cea mai utilizată variantă a rachetei Atlas 5, dar doar trei dintre Atlas 5 rămase vor folosi această configurație, inclusiv misiunea Landsat 9 de luni.

NASA el are Super record de zbor pe Atlas 5 “, a spus Tim Dunn, manager de lansare NASA pentru misiunea Landsat 9.„ Am lansat 19 misiuni în acest sens Minunat Rachete, misiuni la Pluton, Jupiter și Luna Soarele, centurile de radiații și cinci nave spațiale diferite Către Marte.

„Am fost la asteroidul Bennu ca. Precum și (lansat) trei sateliți de comunicații TDRS și Două “Sateliții meteorologici GOES salvează viața”, a spus Dan la o conferință de presă înainte de lansare. Landsat 9 va fi al 20-lea de la NASA sarcină pe sistemul Atlas 5. “

Lansarea Landsat 9 va fi cea de-a 16-a lansare a Atlas 5 de la Vandenberg. Dar Atlas 5 rămâne încă un dispozitiv în programul ULA la baza de lansare de pe Coasta de Vest. Această misiune, programată pentru septembrie 2022, va desfășura un satelit meteorologic cu orbită polară și un scut de căldură gonflabil experimental dezvoltat de NASA pentru a proteja navele spațiale care intră în atmosferele planetelor, de pe Pământ către alte lumi din tot sistemul solar.

Celelalte 27 de numere ale Atlas 5 din ULA Books vor fi lansate de la Stația Forței Spațiale Cape Canaveral, Florida.

Unul „final” pe care îl va realiza misiunea de luni este acela că va fi ultima dată când Atlas 5 va fi lansat în timpul zilei de la Vandenberg. Satelitul meteo JPSS 2 al NOAA este așteptat să fie lansat noaptea în septembrie.

Pentru a completa statisticile pentru lansarea de luni, va fi cel de-al 300-lea zbor al rachetei Atlas de la Vandenberg și a 2.000-a lansare totală de la portul spațial din California din 1958.

Echipajele Pământului ridică satelitul Landsat 9 de observare a Pământului în timpul procesării înainte de lansare la baza Forței Spațiale Vandenberg, California. Credit: USSF 30th Space Wing / Anthony Men

Primele rachete Vulcan Centaur vor fi lansate din Cape Canaveral, dar ULA intenționează să reconfigureze platforma de lansare SLC-3E la Vandenberg pentru misiunile finale Vulcan.

Vandenberg este bine poziționat pentru lansările spre sud pentru a viza orbite polare cu înclinație mare. Aceste orbite sunt optimizate pentru sateliții de observare a Pământului și pentru unele sarcini de comunicații.

Principalul client al ULA este guvernul Statelor Unite. Misiunile NASA, Forța Spațială SUA și Biroul Național de Recunoaștere au preluat cea mai mare parte a zborurilor Atlas 5 și Delta 4 și reprezintă și cea mai mare parte a acumulării Centaurului Vulcan.

Formată în 2006 prin fuziunea programelor Atlas 5 ale lui Lockheed Martin și a programelor Delta 4 ale Boeing, ULA s-a confruntat cu o concurență crescândă din partea SpaceX pe piața de lansare militară.

ULA a finalizat modificări pentru lansarea facilităților la Cape Canaveral pentru racheta Vulcan Centaur. Zborurile Vulcan vor decola de la Space Launch Complex 41 din Cape, aceeași locație folosită de rachetele Atlas 5.

Atlas 5s va ​​continua să zboare încă câțiva ani de pe coasta spațială a Floridei, alternând poziții în programul de lansare ULA cu misiuni care utilizează noul lansator Vulcan.

Lansarea finală a lui Vandenberg a Atlas 5 anul viitor va duce la trecerea la programul Vulcan.

“Mai avem două misiuni din West Coast Atlas 5, care sunt Landsat, iar anul viitor vom avea JPSS, după care acesta va fi sfârșitul operațiunilor Atlas pe West Coast”, a declarat Mark Beller, vicepreședintele senior al ULA dezvoltare.

“Datorită configurației unice a facilităților West Coast, am ales să le modificăm astfel încât aceste modificări să nu fie compatibile cu versiunile anterioare”, a spus Beller într-un interviu recent pentru Spaceflight Now. „Așadar, odată ce luăm decizia de a ne adapta pentru Vulcan, nu vom păstra capacitatea de a lansa Atlas.”

ULA proiectează în prezent modificările la bord pe care le va implementa după lansarea satelitului meteo JPSS 2 anul viitor.

„Unele dintre ridicările grele ar trebui să se întâmple deja după misiunea JPSS, așa că vom scoate perna în mod agresiv, vom petrece aproximativ un an făcând modificările finale și vom avea o instalație refăcută în afara SLC-3 axată pe operațiunile Vulcanului “, A spus Beller.

Platforma de lansare Atlas 5 de la Vandenberg are un pod levier care permite echipajelor de la sol să stivuiască piese de rachete pe platforma de lansare. Turela de serviciu se îndepărtează în ultimele ore înainte de decolare, dezvăluind racheta înainte ca combustibilul răcit să fie pompat pe ea.

La Cape Canaveral, ULA stochează o rachetă Atlas 5 într-o instalație fixă ​​de integrare verticală. Apoi racheta plimbă un transportor în mișcare către platforma de lansare.

Beller a declarat că arcul mobil al SLC-3E va fi modificat pentru a se potrivi cu diametrul mai mare al rachetei Vulcan. Dar ULA nu va trebui să ridice înălțimea corpului, care a fost mărită în anii 2000 pentru a moderniza bordul misiunii Atlas 5.

Satelitul Landsat 8 a fost lansat de la baza forțelor aeriene Vandenberg din California la bordul unei rachete Atlas 5 de la United Launch Alliance la 11 februarie 2013. Satelitul Landsat 9 va folosi același tip de rachetă. Credit: United Launch Alliance

Lansarea Atlas 5, programată luni, va împinge satelitul Landsat 9 pe o orbită mai mare de 666 kilometri deasupra planetei, poziționând nava spațială pentru a se alătura unui predecesor aproape similar, numit Landsat 8, care adună zilnic imagini ale suprafețelor Pământului din întreaga lume.

Motorul principal al RD-180 va reveni la viață cu mai puțin de patru secunde înainte de decolare, atingând puterea maximă pentru a propulsa Atlas 5 departe de platforma de lansare.

Atlas 5 se va îndrepta spre sud peste Oceanul Pacific și va sparge bariera sonoră la T + plus 1 minut și 20 de secunde. Prima etapă de bronz se va închide și va dispărea după patru minute în misiune, lăsând loc etapei superioare Centaur pentru a dirija nava spațială Landsat 9 de 5.975 de lire sterline (2.710 kilograme).

Landsat 9 va fi implementat din etapa superioară Centaur la T + plus 1 oră 20 de minute.

O jumătate de oră mai târziu, etapa Centaur își va aprinde motorul Aerojet Rocketdyne RL10 timp de 10 secunde pentru a începe manevrele pe o orbită joasă pentru a separa patru sarcini utile CubeSat mici.

Centaur O altă combustie centaurică de 10 secunde la T + plus 2 ore și 10 minute va concura în moduri pe orbită, deschizând calea pentru lansarea a patru CubeSats – două pentru NASA și două pentru armata SUA – la T + plus două ore și 14 minute.

Arderea celui de-al patrulea și ultimul centaur va ieși din scenă, urmărind o revenire devastatoare asupra Oceanului Pacific.

Trimiteți un e-mail autorului.

Urmăriți-l pe Stephen Clark pe Twitter: Tweet încorporează.

Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.