sâmbătă, noiembrie 27

E.S. Jiang Yu, Ambasadorul Republicii Populare Chineze în România: ”Cooperarea China-România are un mare potențial, perspective și un viitor promițător”


Pe 1 octombrie este sărbătorită a 72-a aniversare a fondării Republicii Populare Chineze și a stabilirii relațiilor diplomatice dintre China și România. Cu această ocazie, Departamentul de Limbă Română al China Media Group și Ambasada Chinei în România au organizat joi un concert în format on-line, pentru a marca Ziua Naţională, precum şi aniversarea stabilirii relațiilor diplomatice între cele două țări și pentru a sărbători sezonul festiv cu publicul din China și România.

Concertul a fost moderat de Alina și Nina, partenerii coloanei culturale a Departamentului de Limbă Română. Repertoriul ales a combinat atât stilurile tradiționale, cât și cele moderne, inclusiv cele clasice din China și România, printre care simfonia „Rapsodia română”, compusă de celebrul compozitor și violonist George Enescu, de asemenea, o lucrare clasică „Butterfly lovers” care relatează anticele povești de dragoste populare chinezești; la fel și binecunoscuta melodie populară chineză „Floarea de iasomie” și melodia populară românească „Mult mi-e dragă primăvara”, care este bine cunoscută în China. ”Faimoasa piesă românească „Ciocârlia” interpretată de Liuqin și muzica dansului Hora interpretată de Orchestra Bamboo din China sunt pline de emoție, vitalitatea viguroasă a solului negru românesc și expresia artistică hrănită de cultura chinezească de cinci mii de ani sunt perfect îmbinate și interpretate în muzică dincolo de granițele naționale. Ascultând melodiile vesele și melodioase „Triumfătorul munte Tianshan”, „Dansul etnicilor Yao”, „Adânc în pădurile de Bambus”, „Gâștele sălbatice de pe mal”, ascultătorii români pot călători prin nordul și sudul Chinei, pot gusta obiceiurile etnice colorate și bogate și pot simți romantismul și pasiunea tuturor grupurilor etnice din China”– se menţionează pe pagina oficială a evenimentului.

Excelenţa Sa Jiang Yu, Ambasadorul Chinei în România

Cu această ocazie, Ambasadorul Chinei în România, Excelenţa Sa Jiang Yu a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia organizării acestui concert. Înaltul oficial chinez a punctat că este o ocazie de dublă sărbătoare şi şi-a exprimat sincera mulțumire pentru toţi cei care s-au dedicat promovării prieteniei dintre China și România. A menţionat, în discursul său, că atât China, cât și România sunt țări cu o istorie lungă și o civilizație splendidă, iar prietenia dintre cele două țări are o istorie îndelungată. De la stabilirea relațiilor diplomatice, acum 72 de ani, cele două țări s-au respectat întotdeauna și s-au tratat reciproc ca parteneri egali. Deși situația internațională din a doua jumătate a secolului al XX-lea a fost turbulentă, cu urcușuri și coborâșuri, liderii succesivi ai Chinei și ai României au înțeles cu exactitate tema erei păcii și dezvoltării și au luat decizii strategice independente. Acest lucru a permis ca relațiile dintre China și România să depășească diferențele de ideologie și de sisteme sociale și să continue să avanseze, pas cu pas, către Parteneriatul Amplu de Prietenie și Cooperare.

Ambasadorul Jiang Yu a subliniat că după izbucnirea pandemiei de COVID-19, România şi China au avut o strânsă colaborare și s-au ajutat reciproc, și-au unit eforturile pentru a proteja viețile și sănătatea cetăţenilor celor două ţări. ”Împreună s-a scris un capitol special în cronica prieteniei chino-române, demonstrând rezistența puternică a relațiilor dintre cele două țări. Mai mult, au consolidat schimburile în diverse domenii într-un mod flexibil, plasând prietenia și în mediul on-line și promovând cooperarea pe internet. Astfel, a fost construit un impuls de energie în relațiile China-România și în era post-pandemică. În general, comerțul între cele două țări a menținut o dezvoltare stabilă. În primele șapte luni ale acestui an, volumul comerțului bilateral a crescut semnificativ cu 45%, iar exporturile României către China cu peste 70%, produsele agricole și cele cosmetice din România fiind foarte populare în China. Acest lucru arată pe deplin că cooperarea China-România are un potențial mare, perspective luminoase și un viitor promițător”.

Ambasadorul Jiang Yu a subliniat, de asemenea, că în era globalizării, deschiderea și acomodarea reprezintă o tendință istorică care nu trebuie neglijată. „Dezvoltarea relațiilor reciproc avantajoase, bazate pe respect și beneficii comune între China și România, este în conformitate cu interesele fundamentale ale celor două țări și ale celor două popoare.Privind spre viitor, suntem plini de încredere în perspectivele dezvoltării relațiilor dintre cele două țări. Așa cum spun versurile melodiei românești „Mult mi-e dragă primăvara”, adaptată și în limba chineză și foarte cunoscută de poporul chinez – Cântec nou de bucurie/ Peste deal, peste câmpie./ Toate satele împreună,/ Împletiră o cunună…!să ne împărtășim prietenia prin muzică și să ne apropiem inimile prin melodie, să ascultăm frumoasa muzică a prieteniei China-România și să interpretăm împreună noul capitol al melodiei relațiilor China-România”– a mai declarat E.S. Jiang YU.

– PUBLICITATE –Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *