sâmbătă, noiembrie 27

INTERVIU | Dragoș Horghidan, Duo Kitharsis: „Universul chitarei clasice aduce niște taine în plus pe care, poate, universul muzicii de show nu le are”


În emisiunea Atelier urban”, de la Radio Constanţa, Liliana Moldoveanu a avut întâlnire cu doi tineri care formează un cuplu frumos în muzică și în viață, Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, adică Duo Kitharsis. Sunt pasionați de arta celor 7 sunete, îi puteți găsi pe Youtube, pe site, pe Facebook, se vorbește despre ei în viața muzicală românească și internațională. Inițial, au fost concurenți, în primul an de studenție la Universitatea de Muzică din București, nici nu prea comunicau unul cu celălalt dar, după primul an s-au descoperit. Și-au dat seama că amândoi sunt puternici și, ușor-ușor, s-au îndrăgostit.

Voi constituiți un duo pentru chitară are și un nume special, Duo Kitharsis, de unde provine denumirea?

Alexandra Petrișor – Duo Kitharsis s-a născut de la ideea de chitară bineînțeles și alăturarea celor două cuvinte chitară, catharsis…

Dragoș Horghidan –care se referă desigur la starea de catharsis, o stare de extaz, de apofatie, totodată are legătură cu arta.

Să ne lămurim puțin: cât este chitară clasică și unde începe chitara de rock?

Dragoș Horghidan – În cazul nostru, pe scenă apărem sub forma unui duo de chitară clasică. Dar, în timpul liber ne distrăm cu orice fel de chitară, că avem chitară electrică sau că avem chitară electroacustică, că avem mandolină, orice instrument cu coarde ciupite este prietenul nostru cel mai bun.

Vă întoarceți la Constanța să împărtășiți din experiența voastră, ați constituit o Academie de studiul al chitarei?

Alexandra Petrișor –  Ne deschidem porțile și la Constanța pentru că vom continua și la București, cât ne va permite timpul. Pentru cei interesați ne găsesc pe https://www.flat-guitar-academy.net/cursuri—tarife.html sau pe facebook cu același nume. Bineînțeles că atunci când te gândești la chitară, primul lucru care îmi vine în minte este muzica rock, muzica pop, muzica blues sau jazz și apoi muzica clasică pentru chitară clasică și, să nu uităm că, și subliniez, chitara clasică este strămoșul tuturor celor menționate mai devreme. Așadar se începe cu studiul chitarei clasice, urmând ca după câteva luni să se treacă pe chitara acustică, corzi de metal, chitară electrică, ș.a.m.d.

Dragoș Horghidan – Ne-am propus totuși, pe lângă stilurile binecunoscute de blues, rock, pop, jazz și funk și alte posibilități pe care ni le propune chitara, ne-am propus măcar un pic din posibilitățile chitarei clasice să aducem în atenția cursanților, în atenția melomanilor. Și, de regulă, poveștile încep cu chitară clasică, cu oameni care încep cu chitara clasică, visând să cânte pe chitară electrică. Totuși chitara electrică este în mâinile show-man-ilor. Observăm chitariști care, pe lângă faptul că ei cântă foarte bine, au și un stil scenic, o mișcare scenică, o personalitate puternică, personalitate ce marchează de multe ori doritorii să învețe să cânte la chitară. Pe lângă acea personalitate și pe lângă acel show hipnotic, chitara clasică e un pic mai decentă, un pic mai caldă, dar plină de nuanțe mult mai subtile. Universul chitarei clasice aduce niște taine în plus pe care, poate, universul muzicii de show nu le are.

Am remarcat că ați făcut trimitere pe site-ul Academiei la anumite stiluri, fie Carlos Santana, fie AC/DC…

Alexandra Petrișor –  Da, pachetele noastre au fiecare câte un nume inspirat din marii chitariști ai lumii Jimi Hendrix, Carlos Santana …

Dragoș Horghidan –  Chiar ne gândeam pe viitor să denumim și sălile cursurilor astfel, după numele marilor chitariști…

Alexandra Petrișor –   Și asta ne trimite la următoarea idee pe care voiam să o punctăm și anume faptul că vom încerca să facem și work shop-uri de band. În momentul în care copiii de trupă vor avea un nivel, după câteva luni, fiecare va lua în mână un instrument-că e o chitară clasică, că e o chitară electrică, o orgă sau o chitară bass, sau un set de tobe-pe care îl avem deja-vor avea posibilitatea să învețe cum să se sincronizeze, cum să colaboreze, cum să pună bazele unei piese, mă refer la scheletul unei piese muzicale, ș.a.m.d.

Dragoș Horghidan –  Este foarte important, într-adevăr, să înveți să cânți la un instrument, dar în același timp să poți să și comunici cu ceilalți muzicieni.

Voi acum vă îndreptați spre zona de pedagogie muzicală, veți preda la rândul vostru, însă în privința concertelor cum ați stat în ultima perioadă?

Alexandra Petrișor – Anul 2020 a fost unul plin de provocări pentru toată lumea din toate punctele de vedere, iar faptul că ne-au fost luate toate concertele ne-a motivat și am început să ne ocupă puțin de partea de imagine, de canalul de Youtube, de a crește numărul de vizualizări, de a crește ratingul.  Am înregistrat foarte multe video-uri în perioada aceea, chiar și câteva idei de un nou CD s-au conturat, am avut și două concerte tot anul 2020, iar acum, în anul 2021 am recuperat în forță.

Ce înseamnă recuperat?

Alexandra Petrișor –  Am fost invitați să susținem câteva concerte în diverse festivaluri sau stagiuni de concerte, cum a fost Festivalul Sommerfest de la Rădăuți organizat de doi prieteni pianiști, apoi prin Institutul Cultural Polonez am cântat în cadrul Zilelor Culturii Polone de la Suceava, pentru că aveam acest proiect cu muzica lui Frédéric Chopin aranjată la două chitare, muzică ce se regăsește pe al -2-lea  nostru CD, „Duo Kitharsis plays Chopin”, la București în câteva stagiuni de concerte în Gradina Botanică, la Casa Universitarilor prin UNTEATRU și apoi la Constanța la Muzeul de Artă pe data de 2 octombrie.

Cum să sune invitația pentru public pentru recitalul din 2 octombrie?

Dragoș Horghidan –  Invitația este adresată tuturor constănțenilor și nu numai, dacă sunt oameni aventuroși care vor să vină din depărtări sunt așteptați cu mare drag, va fi la Muzeul de Artă, intrarea va fi liberă, de la ora 16.00, fără nici un criteriu de vârstă. De data aceasta, noi vom aborda programul nostru, în special muzică scrisă pentru chitara clasică. Pe viitor, plănuim să organizăm poate chiar atât în Muzeu, cât și în alte locații, concerte cu elevii pe care îi vom pune să cânte diferite stiluri.

Interviu relizat de Liliana Moldoveanu / Foto – Duo Kitharsis, FacebookSource link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *