duminică, noiembrie 28

Doliu în România! A murit un mare interpret de muzică populară! „A fost un autentic şi desăvârşit lăutar” – Capital


Doliu în lumea muzicii după ce fostul dirijor al orchestrei „Doina Argeşului”,  Marin Mihalcea s-a stins din viaţă duminică 3 octombrie la vârsta de 73 de ani.

El a fost timp de 13 ani dirijor și a fost considerat unul dintre cei mai valoroşi lăutari români. Tragicul anunț a fost făcut de profesorul şi cercetătorul Sorin Mazilescu.

„Marin Mihalcea a fost un autentic şi desăvârşit lăutar şi a reuşit să impună peste „vremuri”, mai tinerilor săi colegi, tehnica sa interpretativă de adevărat virtuoz al viorii populare şi de permanent concertmaistru al „doinaşilor”, consacrat prin forţa fizică şi vigoarea interpretărilor solistice extrem de rapide a pasajelor muzicale de orice fel.

Prin muncă asiduă a reuşit să unească perfecţiunea tehnicii instrumentale cu autenticul izvorului de inspiraţie, dând o complexitate specială şi dificilă sârbelor, unguricilor, brâurilor şi jocurilor căluşăreşti”, precizează profesorul şi cercetătorul Sorin Mazilescu.

De menționat este faptul că Marin Mihalcea a fost elev al cunoscutului Willy Brucker. El a devenit treptat ucenic, colaborator, violonist, solist-instrumentist, concert-maistru, poziţie din care, în anul 2000, a preluat şi calitatea de dirijor al orchestrei „Doina Argeşului”, până la pensionare, în ianuarie 2013.

Doliu în lumea muzicii. A murit fostul dirijor Marin Mihalcea

În același timp, Marin Mihalcea a fost tratat ca „prim violonist”, de către dirijorii cu care a colaborat: Gheorghe Moreanu, Emil Tănase, Dorel Manea, Florian Economu, perfecţionându-şi arta interpretativă, orchestrativă şi dirijorală, alături de marii maeştrii ai genului: Constantin Arvinte, Ionel Budişteanu, Gheorghe Zamfir, Nicuşor Predescu, Paraschiv Oprea, Tudor Pană. În 2011, Marin Mihalcea a primit distincţia de „Fiu al Argeşului”.

A avut o activitate de mai bine de 50 de ani în mai multe domenii. A fost intruimentist, concertmaistru, dar și dirijor. Totodată, el a fost cel care i-a acompaniat şi ajutat la imprimări pe marii solişti ai României, precum Irina Loghin, Maria Ciobanu, Ion Dolănescu, dar și pe colegii săi de la „Doina Argeşului”, Nineta Popa Ionescu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Iosefina Preda, Nicolae Martin, Cristina Turcu-Preda, Daniela Cernea, Valentin Grigorescu, sau pe soliştii vocali necunoscuţi, aflaţi în pragul debutului artistic.

Amintim faptul că Marin Mihalcea a participat la toate spectacolele şi festivalurile de folclor organizate la nivel naţional, cu ansamblurile „Doina” şi „Dorul” din Piteşti. În același timp, el a mai participat și la festivaluri internaţionale importante în Franţa, Elveţia (1969), Ungaria, Iugoslavia (1971, 1966), Belgia (1974, 1986), U.R.S.S. (1975), Franţa (1977), Israel (1985), Iordania (1985, 1986), Cehoslovacia (1985), Grecia (1985), Polonia (1985), Italia (1985, 1995), Turcia (1988, 1990), Spania (1994), China (1999).Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *