sâmbătă, noiembrie 27

Fenomen meteo extrem, nemaivăzut în Europa. În 12 ore, într-un oraş din Italia a plouat cât într-un an


Cantităţi impresionante de precipitaţii au fost înregistrate într-o regiune ploioasă a Italiei, dar şi într-un deşert din Oman, pe fondul crizei schimbărilor climatice. S-a stabilit un nou record european, pentru cele mai severe precipitaţii acumulate în 12 ore, spune climatologul Maximiliano Herrera.

Inundaţii puternice în nordul Italiei, după precipitaţii-record la nivel european

Inundaţii puternice în nordul Italiei, după precipitaţii-record la nivel european

Profimedia

Luni, nord-vestul Italiei a fost cuprins preţ de câteva ore de furtuni puternice, ploile extreme declanşând un adevărat potop. Este prima oară când în Europa sunt înregistrate asemenea cantităţi însemnate de precipitaţii, de până la 742 mm pe metru pătrat, relatează CNN. De altfel, nu a fost singura regiune afectată de fenomene meteorologice neobişnuite. În Oman a plouat cât într-un an de zile, după ce un ciclon tropical rar s-a abătut asupra ţării şi a transformat peisajul arid într-unul acoperit de ape.

Italia: Precipitaţii-record pentru Europa

Provincia italiană Genova, renumită pentru peisajele naturale care le taie răsuflarea turiştilor, a devenit epicentrul precipitaţiilor recente. Mai multe furtuni s-au abătut asupra regiunii în noaptea de duminică spre luni, revărsând peste 925 mm de apă pe metru părtrat în oraşul Rossiglione, situat la aproximativ 100 de kilometri de Milano. Cantitatea este comparabilă cu cea pe care o înregistrează oraşul Seattle într-un an întreg. Zeci de persoane au fost salvate din mijlocul apelor, în urma inundaţiilor şi a alunecărilor de teren care au prăbuşit inclusiv un pod din orașul Quiliano.

Deşi vremea ploioasă nu este o surpriză pentru localnici, volumul impresionant de apă a stabilit un nou record european, pentru cele mai severe precipitaţii acumulate în 12 ore, spune climatologul Maximiliano Herrera.

Apă în deşert. Într-un oraş din Oman a plouat în 6 ore cât într-un an

Cu doar două zile înaintea ploilor extreme din Italia, ciclonul Shaheen a lovit în nordul Omanului, aducând în doar câteva ore precipitaţii de peste 300 mm pe metru pătrat. Furtuna s-a abătut asupra orașului Al Khaburah, unde peisajul este în mod obişnuit unul arid. Pentru această regiune, ploile înregistrate săptămâna trecută reprezintă echivalentul precipitaţiilor cumulate pe parcursul a trei ani de zile. În orașul Suwaiq, în şase ore a plouat cât într-un an, potrivit Departamentului Meteorologic din Oman.

Fenomene meteo extreme, provocate de schimbările climatice

Pământul se încălzeşte, iar vremea devine tot mai imprevizibilă. Specialiştii avertizează că noi recorduri climatice sunt la orizont, iar ploile extreme ar putea fi o realitate des întâlnită. Inundaţiile puternice care au făcut prăpăd în mai multe colţuri ale lumii de la începutul anului stau mărturie pentru efectele iminente ale încălzirii globale.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *