duminică, noiembrie 28

‘Enfants au square’, una dintre puţinele picturi rămase din creaţia lui Serge Gainsbourg, a fost scoasă la licitație, la Paris – Stiri pe surse


Una dintre puţinele lucrări ulei pe pânză rămase din creaţia lui Serge Gainsbourg, care la finalul anilor 1950 a renunţat la pictură în favoarea muzicii, va fi licitată la Paris pe 19 noiembrie, potrivit euronews.com.

Casa de licitaţii Crait+Müller a estimat lucrarea la 30.000 – 50.000 de euro.

Pictura, care îl reprezintă pe artist în vremea copilăriei alături de sora lui, a fost oferită cadou chiar de artist, în 1959, regretatei cântăreţe Juliette Gréco, news.ro.

Vânzarea acestui tablou, intitulat „Enfants au square”, face parte dintr-o licitaţie dedicată lui Gréco, care a murit în 2020 la vârsta de 93 de ani.

Doar cinci dintre tablourile pictate de Gainsbourg (1928 – 1991) sunt încă în circulaţie, inclusiv acesta de faţă.

Înainte de a îşi începe cariera muzicală, în timpul căreia a compus peste 500 de cântece, fiind unul dintre cei mai prolifici artişti europeni, Gainsbourg a studiat la Beaux-Arts şi a fost membru al Académie de Montmartre.

În 1954, la vârsta de 26 de ani, a abandonat pictura şi şi-a distrus cele mai multe dintre creaţii.

„Enfants au square” i-a fost oferit lui Gréco, cu care a colaborat pentru „La Javanaise”, după ce compozitorul a mărturisit că „pictura este unica dragoste adevărată”.

„Serge a venit la mine acasă şi a spus: «Am ars tot, distrus tot, îţi dau ţie ăsta. Este singurul rămas»”, a explicat Gréco într-un interviu. „Este o pânză foarte emoţionantă. Iubesc tabloul ăsta. Stătea deasupra patului meu, dar l-am plimbat prin casă. Este mai mult decât o pictură. M-ar durea dacă ar fi să dispară”.

În 2015, Juliette Gréco a apelat la AFP după ce pictura a dispărut din casa ei. Lucrarea a reapărut la scurt timp, fiind presupus că fusese luată de un apropiat.

La licitaţia de la Paris vor fi scoase la vânzare 750 de obiecte – de la bijuterii la carnete de notiţe şi mobilă – care au aparţinut cântăreţei. Întreaga licitaţie va fi coordonată de Julie-Amour Rossini, nepoată a ei.

Un tablou semnat Foujita, „La Petite Gréco au chat”, ar putea fi vândut pentru 80.000 de euro.

Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *