duminică, noiembrie 28

Un nou film în cadrul proiectului KineDok powered by One World Romania, ediția a VI-a


Duminică, 21 noiembrie, de la ora 12.00 publicul este invitat, la sediul central al Muzeului „Vasile Pârvan”, Bârlad, să vizioneze o nouă proiecție, din cele 8 propuse pentru acest an, respectiv filmul „Chemarea” / „Calling” (regia Erik Praus, Slovacia, 2019). Prin portretul a trei călugări, documentarul de lung-metraj al lui Erik Praus captează atmosfera spirituală și mistică a mănăstirii ortodoxe Pochayiv Lavra în Vestul Ucrainei. Trei călugări, Gabriel, Vicilentius și Nazari, își lasă în urmă viața seculară: soție, copii, serviciu și intră la mănăstire. Poveștile lor sunt metafore ale spiritualizării și purificării de pasiunile omenești pe fundalul unei realități tensionate ucraineene. Din cauza precarității materiale și a crizei spirituale, mulțimi de credincioși vizitează locurile de pelerinaj pentru a-și întări puterea și căpăta iertarea. Filmul observă cu respect viața de zi cu zi a călugărilor, surrprinzând splendoarea mediului monastic. Calea credinței nu este doar un privilegiu al alesului, aceasta este deschisă pentru oricine simte chemarea.

Intrarea este liberă.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Polonia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai interesante documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.
Organizator național: Asociația One World Romania. Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Anthropolis (Ungaria), ReStart (Croația), Activist 38 (Bulgaria), AdArte (Polonia). Cu sprijinul: Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei,  UNHCR, Agenţia ONU pentru Refugiaţi. 

ORGANIZATOR LOCAL: Muzeul Vasile Pârvan

ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania

ONLINE: oneworld.ro| kinedok.net

Organizator, dr. Mircea MamalaucăSource link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *