duminică, noiembrie 28

O gaură neagră ascunsă a fost descoperită în galaxia noastră vecină


Recent, s-a descoperit o nouă gaură neagră. Se află la 160.000 de ani lumină distanță de Pământ și este de 11 ori mai mare decât masa soarelui nostru, scrie CNN.

Astronomii au descoperit-o folosind telescopul uriaș al Observatorului European de Sud din Chile. Au observat modul în care gravitația găurii negre a influențat mișcarea unei stele din apropiere, care este de aproximativ de cinci ori mai mare decât masa soarelui nostru.

Este pentru prima dată când acest mod de a detecta o gaură neagră este folosit și ar putea ajuta cercetătorii să descopere și alte găuri negre ascunse în galaxia noastră Calea Lactee și în alte galaxii.

Cu cât astronomii învață mai multe despre găurile negre, cu atât pot înțelege mai bine cum se formează și cum se schimbă aceste obiecte cosmice în timp.

Conform unei lucrări publicate în Anunțurile lunare ale Societății Regale de Astronomie, astronomii spun:

„Asemenea lui Sherlock Holmes care urmărește o bandă criminală, ne uităm la fiecare stea din acest grup, încercând să găsim dovezi în ceea ce privește prezența găurilor negre, dar fără a le vedea direct”.

„Rezultatul prezentat aici reprezintă doar unul dintre criminalii căutați. Dar, când descoperi unul, ești pe cale să-i descoperi și pe restul.”

Găurile negre sunt dificil de detectat, dar tind să-și dezvăluie prezența invizibilă, prin acțiunile lor. Găurile negre emit raze X atunci când înhață materia înconjurătoare sau creează unde gravitaționale atunci când se ciocnesc una de cealaltă.Source link

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *